Leader Projesi
LEADER Tedbiri Farkındalık Yaratma ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi
AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, IPARD II Programı kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen LEADER Tedbiri Farkındalık Yaratma ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi için ülke genelinde seçilen 10 pilot il (20 pilot ilçe) arasına Ekim ayı itibariyle Çameli'de kabul edilmiştir.2016 yılı sonuna kadar kurulacak olan Çameli Yerel Eylem Grubu Derneği tarafından yürütülmesi planlanan LEADER Projesi için öncelik bölgenin yerel kalkınma stratejisinin belirlenmesi olacaktır.
Bu çalışmalar kapsamında Yerel Kalkınma Rehberi Koray Kaya ilçemizde bir çok toplantı gerçekleştirmiştir.Bu toplantılarda; Koray Kaya bir sunum yaparak; Projenin amacı; kırsal toplulukların kapasitelerinin geliştirilmesiyle, kırsal alanların sosyal, ekonomik ve çevresel olarak iyileştirilmesine destek olmak; yerelde henüz kullanılmayan yerel kaynak ve potansiyelden yararlanılarak yeni gelir kaynakları yaratmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek; kırsalda yaşayanların yerel kalkınma süreçlerine gerçek anlamda katılmalarını desteklemek ve kırsal toplulukların daha büyük topluluklarla entegrasyonunu kolaylaştırmaktır. Proje Amasya, Çanakkale, Kastamonu, Denizli, Erzurum, Manisa, Ankara, Diyarbakır, Ordu, Samsun olmak üzere 10 IPARD ilinde uygulanacaktır.Bir Yerel Eylem Grubu dernek vasfında kurulacak olup, birlikte çalışmaya açık ve gönüllü olan insanlardan oluşması gerekir. İçinde aktif çalışan sivil toplum kuruluşlarından temsilcinin bulunması, kamu ve özel sektörden temsilcilerin olması, belediye başkanlarının yer alması, kadın grupların varlığı, genç nüfusun ve genç girişimcilerin varlığı önem arz etmektedir.şeklinde Leader Projesini açıklamıştır.
Çameli Ceviz Ve Fasulyesinin Milli Ekonomiye Kazandırılması Projesi
Genel Amaç: Çameli'de yetiştirilen ümitvar ceviz tiplerinin ve üstün özellikli yerel fasulye çeşitlerinin tespitinin yapılarak ulusal gen kaynaklarının korunması ve bu kaynakların ülke ekonomisine kazandırılması.
Özel Amaçlar
- Çameli de yetiştirilen ekonomik değeri yüksek yerli ceviz tiplerinin tespit edilmesi,
- Çameli de üretilen üstün özellikli yerel çeşit fasulye belirlenerek, gen kaynaklarının korunması.
- Tespit edilecek olan ceviz tiplerinin ve yerel fasulye çeşitlerinin Çameli merkez ve mahallelerinde çiftçilik yapan ailelerin refah seviyelerini yükseltmesi.
- Çameli çiftçilerinin ceviz, asılama, fasulye ve organik tarım konusunda modern yetiştirme tekniklerini öğrenerek uygulaması.
- Tespit edilen yerli çeşitlerin bölgede üretim alanlarının genişletilmesi ve markalaşma sürecine girmesi
Temel Faaliyetler:
- Ümitvar Ceviz Tipleri ve Üstün özellikli fasulye çeşitlerinin belirlenmesi danışmanlık hizmet alımı,
- Görünürlük ve Tanıtım Faaliyetleri Hizmet Alımı,
- Makine ve ekipman alımı,
- Ümitvar ceviz tiplerinin ası kalemlerinin alınarak soğuk hava deposunda saklanması,
- Ümitvar ceviz tiplerinin asılama yapılabilmesi için 5 köyde 5 çiftçi belirlenmesi , bahçelerin test edilmesi ve asılama yapılması
- Modern Ceviz Yetiştiriciliği ve Asılama Eğitimi
- Fasulye Seçimi Yarışması
- Üstün özellikli fasulye türlerinin ekimi için 5 köyde 5 çiftçi belirlenmesi, arazilerin test edilmesi ve ekiminin yapılması
- Fasulye yetiştiriciliği ve Organik Tarım eğitimi
- Danışman firma tarafından tüm proje çalışmalarının yazılı ve görsel olarak Çameli Ziraat Odasına teslim edilmesi
- Proje sonuç raporu ,Ceviz ve fasulye yetiştiriciliği kılavuz kitap tasarım ve basımı hizmet alımı
- Kapanış Toplantısı