CARE Projesi
Nilüfer Belediyesinin ortağı olduğu “ CARE - Carpet Bowls for Everyone” Projesi Avrupa Komisyonu tarafından “Erasmus Spor – Küçük İşbirliği Ortaklıkları” kapsamında finanse edilen bir projedir. Koordinatörlüğünü Kekava Belediyesinin (Letonya) yaptığı projede; Norveç Carpet Bowls Federasyonu (Norveç), DGI Spor Derneği (Danimarka), Rocca di Cerere Konsorsiyum Derneği (İtalya) ve Nilüfer Belediyesi ortak olarak yer almaktadır.
Carpet Bowl, 1200’lü yıllardan beri Britanya’da (İskoçya ve İngiltere) oynanan geleneksel bir Avrupa sporudur. Bu sporu odağına alan projeyle; düzenli olarak rekreasyonel faaliyetlerde bulunan vatandaşların sayısını artırarak genç ve yaşlı vatandaşlar arasında nesiller arası işbirliğini teşvik etmek hedeflemektedir. Bunun yanında sosyal içermeyi ve sporda fırsat eşitliğini destekleyecek faaliyetlerle günümüzün sosyal sorunlarının (fiziksel hareketsizlik ve sosyal içerme) üstesinden gelinmesi amacıyla geleneksel Carpet Bowl sporunu her yaştan vatandaşın günlük yaşamında yer almasını amaçlamaktadır. Bu çerçevede Carpet Bowl, fiziksel aktivite ve sosyal dayanışmayı birleştiren bir halk sağlığı sporudur. Projenin temel amaçları aşağıdaki gibidir:
- Her yaştan insanın eğlenmesi ve aktif olması için fırsatlar sunarak yaşam kalitelerini ve sağlık düzeylerini artırmak,
- Carpet Bowl sporunu sadece yaşlılar için değil, özellikle çocuklar ve gençler olmak üzere herkes için çekici bir halk sağlığı sporu olarak tanıtmak,
- Carpet Bowl sporunu toplumdaki farklı kesimleri birleştirebilen bir spor olarak nesiller, cinsiyetler ve farklı sosyal gruplar arasında bağlantıların kurulmasını teşvik etmek,
- Avrupa'nın geleneksel spor ve oyun mirasını desteklemek amacıyla spor ve ilgili iyi uygulama örneklerinin değişimi yoluyla sosyal içermeyi, kültürler arası diyalogu, anlayışı, sosyal entegrasyonu ve başkalarına saygıyı teşvik etmektir.
Bu kapsamda proje konsorsiyumu ile birlikte geliştirilecek El Kitabı, görünürlük faaliyetleri, seminer/çalıştay ve düzenlenecek turnuvalar ile sporun Nilüfer İlçesinde yaygınlaştırılması sağlanacaktır.
FUSILLI Projesi
Nilüfer Belediyesi’nin ortağı olduğu FUSILLI “Fostering the Urban food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation” Projesi, Avrupa Birliği tarafından Horizon 2020 Araştırma ve Yenilik Programı kapsamında finanse edilen, “Gıda ve Doğal Kaynaklar” konulu dört yıllık (2021-2025) bir projedir. Dört yıl boyunca proje ortağı olan Avrupa şehirleri FOOD2030 öncelikleri doğrultusunda daha sürdürülebilir gıda sistemlerine geçişlerini kolaylaştırmak için desteklenecektir. Bu doğrultuda FUSILLI projesi, şehirler, üniversiteler, KOBİ'ler, STK'lar ve endüstriler dahil olmak üzere 13 ülkeden (Türkiye, Finlandiya, Lüksemburg, Danimarka, İtalya, Portekiz, Hırvatistan, Norveç, Ukrayna, Yunanistan, İspanya) 34 ortağın uzmanlığını bir araya getirmektedir.
FUSILLI projesinin ana amacı, şehirlerin sağlıklı, sürdürülebilir, güvenli, kapsayıcı, adil ve uygun maliyetli gıda sistemlerine geçişi için bütünsel politika ve eylemler (kentsel gıda planlamaları) oluşturmak ve uygulama kapasitelerini güçlendirmek için inovasyon ekosistemleri geliştirmektir. Bu hedefe ulaşmak için FUSILLI, gıda sistemi dönüşümünün zorluklarını ele almak amacıyla proje ortağı olan 12 Avrupa şehrini bilgi paylaşımı ve öğrenme ağında bir araya getirmektedir. Bu şehirler, gıdayı kentsel ve kırsal gündemlerine alacak, gıda sistemlerini sürdürülebilir, sağlıklı ve kapsayıcı sistemlere dönüştürmek için çalışacaklardır. Bu bilgi topluluğu aracılığıyla şehirler, vatandaşlarını sürecin merkezine yerleştirecek ve yenilikçi, kişiselleştirilmiş politikalar ve eylemler uygulama avantajına sahip olacaklardır.
FUSILLI projesinin temelinde, 12 Avrupa şehrinde Avrupa Birliği’nin FOOD2030 öncelikleri doğrultusunda oluşturulan Yaşayan Laboratuvarlar” (Living Labs) konsepti yer alacaktır. Her şehir, tüketicilere, dağıtıma, yönetişime, üretime ve gıda israfına yönelik gıda zincirinin tüm aşamalarında farklı yenilikçi eylemleri uygulamak amacıyla açık inovasyon ekosistemleri geliştirecektir. Bu ekosistemler living lab (yaşayan laboratuar) konsepti doğrultusunda oluşturulacaktır. FUSILLI projesi kapsamında oluşacak olan bilgi topluluğu ve kentsel gıda planları aracılığıyla desteklenen ortaklar, mevcut iyi uygulamalarını belirleyecek ve böylece sürdürülebilir gıda sistemlerinin geliştirilmesinde tüm paydaşları, ilgili girişimleri ve politika yapıcıları destekleyecektir.