ANTİK KUYULARDAN SOFRAMIZA “SÖĞLE PEYNİRİ”
Her bölgedeki yeme içme kültürü ile bölgede yetişen, üretilen ve bölgeye özgü yöntemlerle hazırlanan ürünler oranın gastronomi kimliğini oluşturur.
Elmalı; tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir kent olması sebebiyle farklı medeniyetlerin değişik lezzetlerini de dâhil eder gastronomi hazinesine
Antik Kuyulardan Sofralarımıza “Söğle Peyniri” Projesi bu noktada önemli bir amaca hizmet etmektedir. Proje; kentin gastronomi zenginliğinin içinde kendine güzel bir yer edinen Söğle Peynirinin korunması, tanıtılması, sınırlı sayıda kalan üreticisinin teşvik edilmesi ve üretim aşamalarının kayıt altına alınması amacıyla hayata geçirilmiştir.
Proje Çerçevesinde Ne Yaptık?
Proje başlangıcında; peynire ismini veren, denizden 2030 m yükseklikteki Söğle Yaylası’nda binbir zahmetle üretilen Söğle Peyniri’nin tüm üretim aşamaları saniye saniye kayıt altına aldık.
Gerçekleştirdiğimiz tanıtım çalışmaları ile yöresel lezzetimiz Söğle Peyniri’ni önce bölgede ve yurt içinde ardından uluslararası alanda tanıtımı için çalışmalar başlattık. Sonuç getiren çalışmaların sonunda Söğle Peyniri eşsiz lezzeti, uzun ve zahmetli bir süreç alan üretimiyle dünya gastronomi zenginliğinin içinde kendine güzel bir yer edinmiştir. Dünya çapında yalnızca geleneksel yöntemlerle üretimi devam eden yöresel lezzetleri uluslararası katalogda toplamayı başaran Uluslararası Nuh'un Ambarı listesine girmek için gün saymaya başlamıştır.
Ekonomisi ve geçim kaynağı hayvancılığa bağlı olan bölge halkının, proje sonunda ürettikleri üründen elde ettiği gelir %300 oranında artış sağlamış, böylece proje için amaçlanan yan hedef başarıyla amacına ulaşarak üreticiler teşvik edilmiştir.
ZAMAN HAYAT KURTARIR
Gün geçtikçe büyüyen ve gelişen Elmalı’da sağlık ihtiyaçlarının da artması doğal bir sonuç olarak görülmektedir. Gerek ilçe merkezindeki Devlet Hastanesi’nde tedavi gören, gerekse de ilçe sınırları içerisinde yaşanması olası hayati riskli acil durumlarda hastaların sevk süreleri çok büyük bir öneme sahiptir.
Elmalı Belediyesi olarak; hayatta kalmak için 1 saniyenin bile ne kadar uzun ve önemli olduğunun bilinci ile “Zaman Hayat Kurtarır” projesini 157.412,00 TL. gibi çok küçük bir bütçe ile hayata geçirdik.
Proje kapsamında ilçedeki sağlık hizmeti yeterliliğinin bulunmadığı durumlarda hasta sevkleri ambulans ve hava ambulansı ile gerçekleştirilmektedir. Ancak hava ambulansının iniş yapabileceği pist alanının bulunmaması hem hasta sevklerinde hem de sevk sürelerinde ciddi problemlere yol açmaktaydı.
Elmalı Belediyesi olarak sağlık alanındaki bu eksikliğe duyarsız kalmamız mümkün değildi. Devlet Hastanesi’nin yerleşkesinde uygun alanın olmaması da bu eksiği gidermemiz için geçerli bir sebep değildi.
Devlet hastanemizin yanında bulunan dağlık alanda Fen İşleri Müdürlüğümüzün tüm imkanları seferber edilerek zemin tesviye ve alan açma çalışmaları tamamlanmıştır.
Alan açma çalışmalarının tamamlanmasının ardından hastane acil servisine yalnızca 50 metre mesafede her tip helikopterin iniş yapabilmesi için uygun pist çalışmaları tamamlanmıştır.
Sağlık alanında ilçeye kazandırdığımız bu proje ile proje bitiminin ardından çok vakit geçmeden 10 yaşındaki bir yavrumuzun da belki de hayata tutunmasında büyük rol oynamıştır.
Halk sağlığını korumaya yönelik yerel yönetim hizmetlerinden sağlık hizmetleri alanında kalitenin arttırılması bağlamında kurumumuz diğer kurumlarla büyük bir uyumla çalışmış, hasta sevkleri söz konusu olduğunda büyük bir sağlık açığının aşılmasına kolaylık teşkil edecek bu proje ile belki de onlarca can kaybının önüne geçilmesine imkân sağlanmaktadır.