Belediyeler Hakkında
Merak Ettiğiniz Herşey Burada!
Yaşadığın şehir veya ilçenin
yönetiminde söz sahibi olmak için

Katıl Kazan, Oyla Kazan!

• Sayıştay’dan İZFAŞ raporu! BAŞKAN DANIŞMANINA 474 BİN TL KONAKLAMA GİDERİ

Sayıştay Dairesi Başkanlığı İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür Ve  Sanat İşleri A.Ş’nin (İZFAŞ) 2022 yılı denetim raporunu açıkladı.

BAŞKAN DANIŞMANINA 474 BİN TL KONAKLAMA GİDERİ

Şirket personeli olmayan ve şirketle iş ilişkisi bulunmayan Büyükşehir Belediyesi başkan danışmanının yurtdışı seyahatlerine ilişkin ulaşım ve konaklama giderleri, yurtiçi aylık araç kiralama ve akaryakıt giderleri ile muhtelif yeme içme giderlerinin Şirket kaynaklarından karşılandığı tespit edilmiştir.

Yapılan incelemede, Şirket ile bir bağı bulunmayan Büyükşehir Belediyesi başkan danışmanının yurtiçi ve yurtdışı seyahat harcamaları için 195-Avans hesabı kullanılmak suretiyle 303.172,62 TL (Avro ve Türk Lirası toplamı) tutarında personel avansı açıldığı, verilen avanslardan 166.711,42 TL (Avro ve Türk Lirası toplamı) tutarında harcama yapılmış olduğu, bu harcamaların ilgisine maliyet hesapları ile ilişkilendirilerek kapatıldığı görülmüştür. Ayrıca, aynı kişiye ilişkin olarak 740.08.04.14 hesap kodunda 308.144,00 TL tutarında ulaşım ve konaklama gideri kaydedilmiştir. Bununla birlikte, Şirket tarafından kiralanmış olan araçlardan birinin bahsedilen kişi tarafından kullanıldığı ve aracın akaryakıt giderlerinin şirket tarafından karşılandığı görülmüştür. Şirketin kendi faaliyetleri kapsamında olmayan harcamaların Şirket kaynaklarından karşılanmaması gerekmektedir.

ŞİRKETİN SERMAYESİNİN KORUNMAMASI

Şirketin, sermayenin korunmasına, bu kapsamda sermaye kayıplarına karşı gerekli tedbirlerin alınmasına ilişkin mevzuat hükümlerine uygun olmayan şekilde faaliyette bulunduğu görülmüştür. Şirketin sermayesi 2022 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurullar ile 55.000.000 TL tutarında artırılmış ve bu tutarın 30.000.000 TL’lik kısmı tescil edilmiştir. Ayrıca Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standartlarına göre 31.12.2022 tarihi itibariyle Şirketin kısa vadeli yükümlülüklerinin toplam dönen varlıklarını 63.416.466 TL tutarında aştığı, dönem net zararının 115.661.429 TL, geçmiş yıllar zararlarının 138.560.239 TL olduğu görülmüştür.